Rock and Roll dnevnik
6Strings - Rock and Roll diary
Popis tekstova
Blog
srijeda, travanj 22, 2009
Arctic Monkeys su engleski garage rock/indie rock sastav iz High Greena, predgrađa Sheffielda. Osnovani su 2002. godine, a trenutačni članovi sastava su Alex Turner (vokal, gitara), Jamie CookMatt Helders (bubnjevi, prateći vokali) te Nick O'Malley (bas gitara) na poziciji na kojoj je prije bio Andy Nicholson. Arctic Monkeys su postigli veliki uspjeh sa svojim prvim singlom, I Bet You Look Good On The Dancefloor, koji je bio na prvom mjestu britanske top liste (UK Singles Chart).


Njihov debitantski album, Whatever People Say I Am, That's What I'm Not, objavljen 23. siječnja 2006. godine, bio je najbrže prodan debitantski album u povijesti britanske glazbe, čak je bio bolji od Oasisovog albuma Definitley Maybe. Primio je odlične kritike, te je 2006. osvojio nagradu Mercury (Mercury Prize) i 2007. BRIT Award za najbolji britanski album.

Njihov drugi album, Favourite Worst Nightmare, objavljen je 23. travnja 2007., u svom prvom tjednu je prodan u više od 225,000 primjeraka diljem svijeta i bio je nominiran 2007. za nagradu Mercury. Arctic Monkeys su 2008. osvojili BRIT Award za najbolji britanski album i za najbolju britanski sastav. Arctic Monkeys su postali poznati preko demo snimki koje su izradili njihovi obožavatelji i ostali su zapamćeni kao jedan od prvih sastava koji je postao popularan putem Interneta. Ubrzo su potpisali ugovor s Domino Recordsom.

NASTANAK
Nakon odlaska na koncert Libertinesa, 2001. godine, susjedi Alex Turner i Jamie Cook zatražili su da kao božićni dar dobiju neki instrument i obojica su dobili gitaru. Nakon što su naučili svirati, osnovali su sastav zajedno s Turnerovim školskim prijateljima Andyjem Nicholsonom i Mattom Heldersom. Nicholson je već znao svirati bas gitaru, pa je Helders završio na bubnjevima. Jedan članak iz magazina Blender otkriva da Alex Turner nije bio originalni pjevač grupe. Ubrzo nakon ovog članka izašao je detaljniji članak u britanskom tabloidu The Sun koji govori da je u ranijim danim grupe - kada još nisu nigdje nastupali - pjevač bio Glyn Jones još jedan učenik Stocksbridge High School. No on je odustao i na njegovo mjesto je došao Alex Turner.

Ubrzo su počeli vježbati u Yellow Arch Studios u Neepsendu i imali su prvu gažu 13. lipnja 2003. u The Grapesu u središtu Sheffielda. Nakon nekoliko nastupa, počeli su snimati svoje demo snimke, pržiti ih na CDe i na svojim nastupima davati obožavateljma. Zbog malog broja CDa njihovi obožavatelji su ih počeli međusobno izmjenjivati. Arcticsima to očito nije smetalo ...nikad nismo napravili te snimke da bismo zaradili novac ili nešto slično. Ionako smo im te snimke dali besplatno - to je bio najbolji način da ih ljudi poslušaju.

Zbog toga su nastupi bili bolji jer su ostali znali riječi pjesama i pjevali su zajedno s nama.
Oni osobno nisu preuzeli odgovornost za svoju glazbu, budući da su priznali da nisu znali kako su se njihove pjesme našle na Internetu. Kad su ih u intervjuu za Prefix MagazineMySpace i da su njihovu MySpace stranicu kreirali njihovi obožavatelji. Popularnost im je počela rasti na sjeveru Engleske, dobili su pažnju BBC Radio i britanskih tabloida. Mark The Sheriff Bull, lokalni fotograf (amater), snimio je njihove nastupe i napravio spot za pjesmu Fake Tales Of San Francisco i objavio ga na svojoj web-stranici, zajedno sa sadržajem Beneath the Boardwalk - kolekcijom pjesama grupe koju je imenovao po lokalnom mjestu glazbenih događanja. U svibnju 2005. Arctic Monkeysi su objavili svoj prvi EP, Five Minutes with Arctic Monkeys , na kojem se nalaze pjesme Fake Tales Of San Francisco i From the Ritz to the Rubble .

Ovo njihovo ostvarenje je bilo dostupno u 500 CD-ova i 1000 7˝˝ snimki, ali je bilo dostupno za download preko iTunes Music Store. Ubrzo nakon toga, nastupili su na Carling Stage na Reading & Leeds festivalu koji je bio rezerviran samo za manje poznate ili nepoznate grupe. Njihov nastup je privukao neuobičajeno mnogo publike. Njihove izvedbe su uključivale spontano pjevnje publike uz pjesme koje su bile dostupne samo kao demo snimke na Internetu.

UGOVORI
Arctic Monkeysi su odbili potpisati ugovor za neku izdavačku kuću, zato što nisu htjeli promijeniti svoju glazbu kako bi se ona uklopila u glazbenu industriju. Ipak su potpisali ugovor za Domino Recordsom u lipnju 2005. Njihov prvi singl, nakon potpisivanja za Domino, bio je I Bet You Look Good On The Dancefloor . Objavljen je 17. listopada 2005. i odmah se našao na prvom mjestu britanske top liste ( UK Singles Chart ) pobjedivši tako Sugababes, McFly i Robbie Williamsa. Četiri mjeseca i tri dana poslije pojavili su se po prvi puta na naslovnici NME -a .

Njihov drugi singl When The Sun Goes Down (prethodno nazvan Scummy ) je objavljen 16. siječnja 2006. te se također odmah našao na prvom mjestu, prodan je u 38,922 primjeraka i skinuo je s trona Shanye Warda. Njihov uspjeh koji su postigli bez najavljivanja ili reklamiranja vodio je k novom načinu na koji će nove grupe postizati uspjeh. Završili su snimanje njihovog debitantskog albuma u Chapel Studio u Lincolnshireu tijekom rujna 2005. godine. Naziv albuma je ubrzo potvrđen i glasio je Whatever People Say I Am, That's What I'm Not , To je citat preuzet iz filma Saturday Night and Sunday Morning iz 60-ih godina 20. stoljeća.

Album je naposljetku objavljen 23. siječnja 2006. godine i postao je najbrže prodan debitantski album u povijesti britanske glazbe (u prvom tjednu je prodan u 363,735 primjeraka). Album je objavljen mjesec dana kasnije u SAD-u i tijekom prvog tjedna prodan je u 34,000 primjeraka i tako postao drugi najbrže prodan debitantski indie album u SAD-u. No ipak prodaj albuma u SAD-u nije odgovarala onoj u Velikoj Britaniji. Američki kritičari su bili stroži od svojih britanskih kolega smatrajući Arctic Monkeyse još jednim primjerkom britanske medijski prenapuhane grupe. No njihova je sjevernoamerička turneja u lipnju 2007. naišla na odobravanje kritičara.

U međuvremenu britanski magazin NME je debitantski album Arctic Monkeysa smjestio među top 5 najboljih britanskih albuma svih vremena. Također su se izjednačili s Oasisom i The Strokesima nakon što su 2006. na NME Awards osvojili nagradu za najbolju britansku grupu, najbolju novu grupu i najbolju pjesmu I Bet You Look Good On The Dancefloor
6strings @ 11:47 |Komentiraj | Komentari: 0
Anketa
Mislite li da rockeri moraju imati dugu kosu ako žele biti odani svom stilu?Brojač posjeta
135565
O blogu
Rock and roll, punk, blues...
Anketa
Svirate li koji instrument?


Anketa
Najviše slušam...Index.hr
Nema zapisa.