Rock and Roll dnevnik
6Strings - Rock and Roll diary
Popis tekstova
Blog
četvrtak, studeni 27, 2008
Momčilo Bajagić Bajaga rođen je 19. veljače 1960. godine u Bjelovaru. Naime, stjecajem okolnosti, u trenutku kad je Bajaga odlučio doći na svijet njegovi roditelji (Jovanka i Živojin) su bili u posjetu kod njegove bake. Međutim, nakon dva dana u Bjelovaru Bajaga se ipak odlučio za preseljenje pa je nastavio živjeti u ulici 22.oktobra u Zemunu gde je proveo sljedećih dvadeset godina života.

Iako vjerojatno nisu ni pomišljali utjecati na sinovljevu karijeru, a pogotovo da je iniciraju, ipak je prvi korak ka muzici Momčilo napravio uz svesrdnu pomoć svoje majke. Jednog dana dok je još bio obično dijete dobio je na poklon singl Toma Jonesa sa obradom pjesme ¨My Way¨. I tu je sve krenulo... sljedeća ploča bila je ¨Isle Of Wight¨od Hendriksa koju je kupio jer mu se jednostavno svidio omot (još uvek nesvjestan svoje sudbine). Normalno, kao i 99% klinaca u to vreme slušao je Deep Purple, Beatlese itd.

Prva iskustva sa pravljenjem vlastitih zvukova doživio je u osmom razredu kada je s par prijatelja snimao na magnetofonsku traku razne čudne zvukove imitirajući Floyde ili bar pokušavajući da ih imitira. Za sve to vrijeme bio je odličan učenik što je još odavalo utisak da je muzika samo hobi i da će tako i ostati. Međutim, uskoro će se sve to promjeniti.

Zemunska gimnazija bila je gimnazija plavih bluza i urednih frizura. Momčilo je zaključio da to nije za njega pa je upisao Drugu beogradsku gde je sve bilo bar malo liberalnije. Ali kada je uspio pasti prvu godinu uz dobronamjerni savjet profesorici matematike da bi se mogla obrijati njegov ugled dobrog učenika bio je u opasnosti. Ipak, kako sve ima svoju dobru stranu tako je i ponavljanje bilo korisno sa strane slobodnog vremena koje je mogao posvetiti glazbi. Konačna transformacija mladog Momčila dogodila se 16. ožujka 1975. godine na koncertu grupe Deep Purple u Hali Pionir. Iako od tada vjerovatno ne čuje baš savršeno taj koncert ga je zauvijek uvukao u svijet rocka. Bajaga je bio rođen !!

TNT je poznata družina iz stripa, ali i Bajagin prvi band. Pošto su svi u bandu bili prilično neiskusni i naivni i njihov prvi nastup bio je u skladu sa dogodovštinama družine čije su ime uzeli. Prvo - dogodila se 25. svibnja 1974. na Dan mladosti, drugo - ozvučenje je regulirao član grupe SOS tj. Miša Aleksić; Bajagin budući kolega u Čorbi koji se dobro zezao gledajući Bajagu kako se gubi na sceni pjevajući nešto što se čas čulo čas nije. Napokon, koncert je prošao, ali i vrijeme trajanja TNT-a. Bajaga je prešao u grupu Ofi. Band je prilično nebitan sa glazbenog stajališta, ali je u njemu bio čovjek koji je i te kako bitan za Bajaginu daljnju karijeru. Bio je to Žika Milenković koji je od početka Instruktora postao neka vrsta zaštitnog znaka ove grupe.

Ofi su ubrzo promenili ime u Glogov Kolac, a za gitare je postao zadužen novi član Rajko Kojić. Imalo su par nastupa koje je Rajko organizirao, ali nisu dugo potrajali (jer su nastupi bili očajni). Ali opet, Bajaga je bio na dobitku. Rajko je kasnije, također, svirao u Čorbi i ostavio je dubok trag na Bajagi kao veliki prijatelj i veliki muzičar.

Razočaran tijekom svoje karijere, ali i vezan očevom namjerom da mu sin završi srednju školu Bajaga nije ušao u grupu Zdravo na ponudu Bobana Petovića. Kasnije, oni su svirali sa Dugmetom na Hajdučkoj česmi, a Bajaga je vjerovatno još dugo imao noćne more...
SOS je bila grupa koju su 1978. činili Miša Aleksić, Vicko Milatović i Bora Đorđević. Mjenjaju ime u Riblja Corba i tu počinje povijest...

Uzimaju Rajka Kojića za gitare i traže još jednog ritam gitarista. Nitko im se ne sviđa i Rajko se sjeti Bajage kojega dovodi na probu da nešto odsvira. Vjerojatno to što je svirao nije zvučalo loše, ali ga Bora prima u band prije svega zbog ogromne kose koju je tada nosio i obećanja da zna pjevati terce koje je možda samo pjevao u onim noćnim morama od maloprije.

Razdoblje koje je Bajaga proveo u Čorbi slobodno se može nazvati jednim od prelomnih trenutaka u našoj rock muzici. Za tih šest godina koliko su svirali zajedno i Bora i Momčilo su glazbeno sazreli što je rezultiralo hrpom sjajnih albuma kako Čorbe (koja je za vrijeme Bajage doživjela vrhunac karijere), tako kasnije i Bajage; a svi ti albumi sigurno ne bi tako sjajno zvučali da nisu jedan drugome prenijeli dio svog senzibiliteta i drskosti.


Postava Instruktora u vrijeme prvog albuma i prvog pravog nastupa u Kulušiću bila je sastavljena od osam članova: Bajaga, Dejan Cukić, Miroslav Cvetković, Žika Milenković, Nenad Stamatović, Vlajko Golubović, Bata Kovač i Dragan Mitrić . To je postava koja je uz manje promjene ostala srž Instruktora do sredine devedesetih godina. Naime, Bata Kovač je već bio afirmiran muzičar kojem je osnovna ideja bila pomoći Bajagi na samom početku tako da on nije bio član grupe na duže staze, a Dragan Mitrić, kasnije čak i Rade Radivojević bili su, iako sjajni muzičari, nekompatibilni sa ¨ludilom¨ Instruktora. Na svu sreću, pojavio se mladi i perspektivni momak koji je razvaljivao - Saša Lokner; i on je ubrzo postao pojam za klavijaturiste na ovim prostorima.

Takva postava Instruktora (Bajaga, Žika, Cvele, Vlajko, Nele, Lokner, Cukić) bila je nerazdvojna na snimanju još dva albuma - ¨Sa Druge Strane Jastuka ¨ i ¨Jahači Magle¨ te velike ruske turneje nakon čega je Cukić nastavio solo karijeru.

Devedesetih, nakon snimanja ¨Muzike na struju¨došlo je do drastičnih promjena u Instruktorima. Nele i Vlajko su napustili grupu nezadovoljni lošim međuljudskim odnosima, Lokner je već radio na svojim projektima ( sa Lazom Ristovskim, za kazalište...), a Žile je osnovao Babe gde je sa Čavketom pravio sulude i sjajne pjesme. Instruktori praktično nisu više postojali.
1997. godine Bajaga ponovo okuplja Instruktore. Od novih ljudi tu su Čeda Macura (bubanj) i Vlada Negovanović (gitare). Pravi se album ¨Od bižuterije do ćilibara¨ i otvara se nova epoha ove grupe...

6strings @ 10:16 |Komentiraj | Komentari: 0
Anketa
Mislite li da rockeri moraju imati dugu kosu ako žele biti odani svom stilu?Brojač posjeta
135565
O blogu
Rock and roll, punk, blues...
Anketa
Svirate li koji instrument?


Anketa
Najviše slušam...Index.hr
Nema zapisa.