Rock and Roll dnevnik
6Strings - Rock and Roll diary
Popis tekstova
Blog
ponedjeljak, veljača 23, 2009
Film je rock sastav iz Zagreba, koji je osnovan 1979. godine.


Već nakon prvih nastupa skupina postaje vrlo popularna klupska novovalna atrakcija. Nakon pobjede sa skladbom "Neprilagođen" na 'Omladinskom festivalu' u Subotici, postižu veliku popularnost na prostoru bivše Jugoslavije.

Nakon što su se razišli s Branimirom Štulićem i sastavom Azra, Marino Pelajić (bas gitara), Mladen Juričić (gitara), Branko Hromatko (bubnjevi) i Jurislav Stublić (vokal), 1979. godine u Zagrebu osnivaju sastav 'Šporko šalaporko i njegove žaluzine' (po jednoj priči iz lista 'Polet'), ali ga ubrzo mijenjaju u Film. Ubrzo im se pridružuje Jurij Novoselić (Kuzma Videosax) na saksofonu. Sastav Film je i prije objavljenoga materijal bio popularan kao novovalna klupska atrakcija[1]. Juri Stubliću otac je bio operni pjevač, pa je već kao dijete stekao određeno iskustvo na sceni.


Prvu veću popularnost postižu u jesen 1980. godine nakon pobjede sa skladbom "Neprilagođen", koju su izveli na 'Omladinskom festivalu' u Subotici. Također su nastupali kao predgrupa na turneji Lene Lovicha na prostoru bivše Jugoslavije. Prvi singl objavili su 1980. godine "Kad si mlad"/"Zajedno" od izdavača Suzy, a njegov izlazak kasnio je godinu dana radi slike iz filmaBarbarela, koju su željeli na omotu.

Veliku popularnost dobivaju nakon koncerta održanog u beogradskom 'Domu omladine' 1. siječnja1981. godine, pod nazivom "Pozdrav iz Zagreba'. U to vrijeme s njima je povremeno nastupa glazbeni rock kritičar Dražen Vrdoljak, koji je svirao organu, a sa njima je nastupio i na Omladinskom festivalu u Subotici 1981. godine. Na festivalu su nastupili kao prošlogodišnji pobjednici i izazvali su prave ovacije publike koja se u velikom broju okupila pred scenom.

U to vrijeme dok sviraju po festivalima ostvaruju prijateljski odnos sa članovima sastava Idoli, s kojima zajedno u ljeto 1981. godine kreću na turneju po Jadranskoj obali. u to vrijeme diskografska kuća Jugoton objavljuje koncertni mini LP Filma i Idola.


Prvi studijski album Novo!Novo!Novo! Još jučer samo na filmu a sada i u vašoj glavi, objavljuju 1981. godine u nakladi izdavačke kuće Helidon. Producent je bio Boris Bele iz slovenskog rock sastava Buldožer, dok je autor kompletnog materijala Jura Stublić.

Krajem godine dolazi do nesuglasica oko koncepcije za novi album između Jure Stublića i ostalih članova sastava, što je dovelo do dvomjesečnog zastoja u snimanju materijala. Nakon što su uspjeli doći do dogovora, objavljuju album Zona sumraka, na kojemu se nalaze depresivne skladbe inspirirane tadašnjim redukcijama struje.

1983. godine Marino pelajić odlazi na odsluženje vojnoga roka, a na njegovo mjesto dolazi Mladen Juričić. Ubrzo i Jurčić odlazi u vojsku i njega na koncertima mijenja Robert Krkač iz sastava Drugi način. Album Sva čuda svijeta sadrži skladbu "Mi nismo sami", koju su zajedno s Filmom sinmili i članovi švedske skupine pod nazivom 'Have You Ever'.

1985. godine iz vojske su se vratili Pelajić i Jurčić i iste godine sa novim bubnjarom snimaju novi materijal za njihov sljedeći album Signali u noći. Produkciju su radili sami zajedno sa Nikcom Van Edeom. Na snimanju je nastupilo nekoliko glazbenih gostiju, a neki od njih su Massimo Savićgitara, prateći vokali), Davor Slamnig (gitara), Ljerka Šimara (harfa), Nikola Santro (trombon) i drugi. U isto vrijem dok su svirali s Filmom Jurčić, Stančić i Pelajić osnovali su skupinu Le Cinema, s kojom su izvodili strane uspješnice punka i novog vala (Ramones, Blondie). U to vrijeme u Filmu kulminiraju dugogodišnje nesuglasice oko glazbenih ideja i dolazi do raspada originalne postave. Mladen Jurčić odlazi iz sastava i nastavlja svirati s Le cinema, a kasnije osniva skupinu Vještice, da bi nakon Vještica prešao u sastav Šo! Mazgoon, svirao s Disciplinom kičme, pa prešao u Psihomodo pop.

Film 1987. godine nastavlja raditi pod imenom Jura Stublić i Film, u postavi Jura Stublić (vokal), Robert Krkač (gitara), Dario Kumerle (bas gitara), Željko Turčinović (bubnjevi) i Bojan Goričanin (klavijature), te iste godine obajvljuju studijski album Sunce sja!. Prateće vokale izvodili su Massimo Savić i Jurica Pađen. U ovom periodu krajem osamdesetih i početkom devedesetih, Stublić često mijenja postave u sastavu. 1989. godine u sastav umjesto Krkača i Turčinovića dolaze gitarista Deni Kožić i bubnjar Davor Vidiš. Iste godine objavljuju album Zemlja sreće, na kojemu kao glazbeni gosti nastupaju Laza Ristovski, Vlatko Stefanovski, Massimo Savić, Branko Bogunović, Davor Rodik i klapa Bonaca.

U vrijeme Domovinskog rata, Stublić s Filmom objavljuje album Hrana za golubove, na kojemu se nalaze domoljune skladbe "Bili cvitak" i "E moj druže beogradski". Postavu Filma tada su činili Jura Stublić (vokal), Mario Zidar (gitara), Vjekoslav Magdalenić (klavijature), Ante Pecotić (bas gitara) i Goran Rakčević (bubnjevi). 1998. godine okuplja se prva postava Filma Stublić, Jurčić, Stančić, Pelajić i Novoselić, kako bi nastupili na koncertu pod nazivom 'Zagreb gori'. (


6strings @ 21:56 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
Anketa
Mislite li da rockeri moraju imati dugu kosu ako žele biti odani svom stilu?Brojač posjeta
135565
O blogu
Rock and roll, punk, blues...
Anketa
Svirate li koji instrument?


Anketa
Najviše slušam...Index.hr
Nema zapisa.