Rock and Roll dnevnik
6Strings - Rock and Roll diary
Popis tekstova
Blog
utorak, prosinac 23, 2008
Leb i sol je rock band iz Makedonije, poznat po svom vrhunskom gitaristi Vlatku Stefanovskom.
Osnovani su 1970.godine. Stefanovski je bio na gitari, Bodan Arsovski na bass gitari, Nikola Kokan Dimuševski na klavijaturama i Garabet Tavitjan na bubnjevima.

Uz to što su najbolji i najpoznatiji makedonski band bili su i jedan od zapaženijih bendova u bivšoj na državi. Njihova glazba je dio rocka, jazz fusiona i etno makedonske glazbe. Kako se bend razvijao tako je jazz sve više dobivao na pozornosti i sve više je sviran. Tako je Leb i sol od svojih tradicionalnih pjesama "Jovano Jovanke" i "Aber Dojde Donke" napravio jazz verzije što ih je proslavilo.

Bili su popularni 70-ih i 80-ih godina kada nisu prodavali toliko ploča kao neki pop i folk izvođači, ali su bili jaki na klupskoj sceni, sa koncertima i popunjavali su velike dvorane u brojnim jugoslavenskim gradovima.

Nakon razdvajanja 1991.godine članovi benda su pokrenuli solo karijere i svaki od njih je izdao nekoliko solo albuma od kojih su opet najpoznatiji oni od Vlatka Stefanovskog. U 2006.godini Leb i sol je napravio turneju sa prvom postavom diljem bivše države i proslavio 30 godina od osnutka.

Sa novom postavom Leb i sol je 2008.godine snimio novi studijski album "Itakanataka" i uskoro kreću na turneju.6strings @ 11:44 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
Anketa
Mislite li da rockeri moraju imati dugu kosu ako žele biti odani svom stilu?Brojač posjeta
135565
O blogu
Rock and roll, punk, blues...
Anketa
Svirate li koji instrument?


Anketa
Najviše slušam...Index.hr
Nema zapisa.