Rock and Roll dnevnik
6Strings - Rock and Roll diary
Popis tekstova
Blog
subota, listopad 2, 2010
Mlinski kamen osnovan je 1994. u Vinkovcima.
Mlinski kamen

Bend je osnovao Daniel Brdar, vokal i gitara (ex Satan Panonski - Nuklearne olimpijske igre) kojemu se ubrzo pridružuje Domagoj Bajtal na bas gitari (ex Gamož Batje, Loši dečki). Iako se kroz godine u bendu promijenilo podosta muzičara (Beco, Borna, Čaka, Fabris, Viktor, Igor, Zoki, Samir, Ivica), Daniel Brdar i Domagoj Bajtal do danas čine kreativnu i pokretačku okosnicu benda, uz Dražena Karnu – Đigija na bubnjevima koji je odnedavno treći član benda.

Glazba Mlinskog kamena referira se na vrlo široki krug bendova i pravaca: od bluesa, punka, rock and rolla i garage zvuka u rasponu od Muddy Watersa i The Rolling Stonesa preko The Who, Led Zeppelina, Stoogesa, MC5, AC/DC-a, Motorheada, ZZ Topa do Black Rebbel Motorcycle Cluba i The Racountersa. Prve demo snimke snimljene su koncem 1995. godine u studiju Fun House , a izdaje ih legendarni Zdenko Franjić pod etiketom Slušaj najglasnije.

U idućoj godini bend intenzivno koncertira po svim eminentijim klubovima i rock okupljalištima u Zagrebu ali i u drugimm mjestima i gradovima diljem Hrvatske. Istovremeno, Mlinski kamen svira intenzivno i u većini rock klubova u Sloveniji (Ljubljana, Kopar, Brežice, Krško, Maribor...), te na većini motorijada i rock festivala.

Dvije godine kasnije (1998.), snimljen je album U prljavoj vodi koji izdaje Crno bijeli svijet, a bend iste godine sudjeluje i na dvije kompilacije (Novi, novi val – Crno bijeli svijet; Bombardiranje New Yorka-2 – Slušaj najglasnije). S albuma U prljavoj vodi snimljen je i spot za pjesmu Da li griješiš, kao i nekolicina singlova koji su se vrtili po radijskim postajama.

U ovom razdoblju Mlinski kamen intenzivno svira, a zahvaljujući reputaciji žestokog koncertnog benda nastupa kao predgrupa Motorheadu 2000-te u Sloveniji. Iste godine Mlinski kamen snima novi album (Ulicama stvarnosti - Fun House) koji izdaje Slušaj najglasnije. Nakon ovog albuma, bend se nalazi u svojevrsnoj kreativnoj krizi, da bi se, nakon šest dugih godina u kojima je Daniel Brdar održavao bend na životu, u postavu vratio Domagoj Bajtal.

Dvojac koji je od početka činio okosnicu benda, svirački i životno zreliji, ponovo pokreću Mlinski kamen, teži nego ikada. Sredinom 2008. godine bendu se na bubnjevima pridružuje Ivica Gregl i u idućih godinu dana intenzivnog sviranja, trojac radi na materijalu za novi album kojega karakterizira snažan i glasan zvuk.

U lipnju 2009. godine snimljen je album Atomski blues kojega izdaje Spona/Aquarius Records. Trenutnu postavu benda čine Daniel Dane Brdar (gitara i vokal), Domagoj Dom Bajtal (bas) i Dražen Đigi Karna (bubnjevi).

Diskografija
Mlinski Kamen – SLUŠAJ NAJGLASNIJE, 1995.

Bombardiranje New Yorka 2, kompilacija - SLUŠAJ NAJGLASNIJE, 1997.

U prljavoj vodi – CRNO BIJELI SVIJET, 1998.

Novi, novi val , kompilacija – CRNO BIJELI SVIJET , 1998.

Ulicama stvarnosti – SLUŠAJ NAJGLASNIJE, 2000.

Atomski blues – SPONA/ AQUARIUS RECORDS , 2009.

Velika Rock Eksplozija , kompilacija – SPONA, 2009.

6strings @ 12:46 |Komentiraj | Komentari: 0
Anketa
Mislite li da rockeri moraju imati dugu kosu ako žele biti odani svom stilu?Brojač posjeta
137274
O blogu
Rock and roll, punk, blues...
Anketa
Svirate li koji instrument?


Anketa
Najviše slušam...Index.hr
Nema zapisa.