Rock and Roll dnevnik
6Strings - Rock and Roll diary
Popis tekstova
Blog
utorak, svibanj 26, 2009
Sir James Paul McCartney rođen je u Liverpoolu 18.6.1942. Veliki je glazbenik, legendarni basist još legendarnijih Beatlesa, te slikar.

Paul je glazbena ikona dvadesetog stoljeća. Najbogatiji je glazbenik današnjice, čije se bogatstvo procjenjuje na 1,5 milijardi američkih dolara. Glazbenik je s najviše pjesama na vrhu glazbene ljestvice. U SAD - u je 29 njegovih pjesama stiglo do broja 1.

Povijest ( The Beatles )

1957. upoznaje Johna Lennona i Georgea Harrisona, s kojima počinje svirati u grupi koja će se ubrzo nazvati The Beatles i u šezdesetim godinama dvadesetog stoljeća doživjeti planetarnu slavu, te postati jedan od najpopularnijih i najboljihbendova ikad. S Beatlesima je izdao mnogo hitova, od kojih su vjerojatno najpoznatiji Let It Be, Yesterday, Hey Jude, Drive My Car, Help, A hard Day' s Night.

Paul McCartney i Wings

Raspadom grupe The Beatles 1970. godine, započeo je izdao je dva samostalna albuma (McCartney i Ram) te nedugo zatim oformio band Wings, s kojima je u sedamdesetima imao niz hitova i uspješnih albuma (Band on the Run, Venus and Mars, Wings Over America, London Town). Zajedno sa suprugom Lindom napisao je i "Live and Let Die", naslovnu skladbu filma Živi i pusti umrijeti o Jamesu Bondu iz 1973. Godine 1976. posjetio je Zagreb i s ovom grupom održao koncert u Velikoj dvorani Doma sportova.

Solo karijera

Nakon raspuštanja Wingsa 1981. godine, nastavlja samostalnu karijeru, također uspješno. Imao je nekoliko hitova, što samostalno ("Coming Up", "No More Lonely Nights", "Hope of Deliverance"), što dueta ("Say Say Say" i "The Girl is Mine" s Michaelom Jacksonom, "Ebony and Ivory" sa Stevieom Wonderom). Najuspjeliji solo albumi su mu McCartney II, Tug of War i Flowers in the Dirt te čitav niz novijih albuma (Flaming Pie, Run Devil Run, Chaos and Creation in the Backyard i Memory Almost Full).

Redovito objavljuje albume i koncertira, najčešće na rasprodanim stadionskim turnejama koje obaraju sve artističke i financijske rekorde. Osim glazbenim bavi se i humanitarnim radom, vegetarijanac je i aktivni borac za prava životinja te čišćenje minskih polja.
6strings @ 10:37 |Komentiraj | Komentari: 0
Anketa
Mislite li da rockeri moraju imati dugu kosu ako žele biti odani svom stilu?Brojač posjeta
135565
O blogu
Rock and roll, punk, blues...
Anketa
Svirate li koji instrument?


Anketa
Najviše slušam...Index.hr
Nema zapisa.