Rock and Roll dnevnik
6Strings - Rock and Roll diary
Popis tekstova
Blog
utorak, listopad 21, 2008
The Stooges nastaju 1967. u gradu Ann Arbor država Michigan. Prvo su se zvali Psychedelic Stooges.

Sastav je osnovao James Osterberg poznatiji kao Iggy Pop nakon što je izbačen s University of Michigan. The Stooges su bili rock bend, ali ih mnogi svrstavaju pod protopunk i protometal jer su znatno utjecali na razvoj punk rocka i heavy metala. Ime Iggy dobiva po svom prijašnjem sastavu "The Iguanas".

POČETAK
Počeli su djelovati pod utjecajem The Doorsa, da bi kasnije pali pod utjecaj «agresivnijeg» rock benda MC 5. The Stooges sviraju kao predgrupa MC 5-u koji ih drže za mali bratski bend, tako da na njihovu preporuku The Stooges, nakon samo šest mjeseci postojanja 1968. potpisuju ugovor s diskografskom kućom «Elektra».

Prvi album «The Stooges» je producirao John Cale član Velveta Undergrounda. Inače, oni su diskografskoj kući dostavili snimku s pet stvari ( 1969, we will fall, no fun, ann i now I wanna be your dog) ali im je diskografska kuća rekla da je to nedovoljno materijala za cijeli album. Zato, da bi snimili album, su prevarili diskografsku kuću i rekli im da imaju još hrpu pjesama, a zapravo su ostale pjesme (real cool time, litle doll, not right) napravili u jednu noć. Najpoznatija pjesma s tog albuma je «Now I wanna be your dog».

ALBUM FUNHOUSE I PRVI RASPAD GRUPE
Novi album «Funhouse» izdaju 1970. godine. Album je još agresivniji od prvog, rokerskiji s elementima free jazza i funka. Na albumu se nalazi skladba LA blues koja je jedna od najbučnijih i najdisonantnijih skladbi u povijesti rocka. Međutim album je bio ispred svoga vremena pa je «Electra» raskinula ugovor s njima. U bend dolazi novi gitarista James Williamson, a stari gitarista prelazi na bas gitaru. Zvuk im postaje bliži klasičnom rocku, ali je Iggy Pop otišao na odvikavanje od heroina i Stooges se raspadaju.

KRAJ
Obnavljaju se 1972. na nagovor Davida Bowieja. Mijenjaju ime u Iggy and the Stooges i pod tim imenom 1973. izdaju album «Raw Power» za diskografsku kuću CBS. Na albumu se nalazi pjesma «Search and destroy» koja je postala neka vrsta rock himne. Međutim zbog problema s drogom grupa se opet raspada, a Iggy Pop započinje solo karijeru. Posljednji nastup Stoogesa je sačuvan na bootleg CD-u "Metallic K.O.". Uoči tog nastupa Iggy Pop je preko radio stanice izvrijeđao članove lokalne motociklističke bande, te ih pozvao da dođu na koncert i obračunaju se s njim. Oni su to učinili, a rezultat je vidljiv u imenu "Metallic K.O."

POVRATAK
Nakon što su brača Asheton odsvirala nekoliko pjesama na posljednjem solo albumu Iggy Popa "Skull Ring" 2003. godine, došlo je do ponovnog okupljanja The Stoogesa u originalnoj postavi s tim da je preminulog Dave Alexandra zamjenio Mike Watt iz grupe Minutemen. Bend je ponovno počeo svirati pod imenom The Stooges, a u ožujku 2007. su izdali četvrti studijski album nakon 34 godine pod imenom The Weirdness. Na albumu sudjeluje i saksofonist s albuma Funhouse Steve Mackay.

ČLANOVI
Iggy Pop-pjevač
Ron Asheton-gitara
Scot Asheton-bubanj
Dave Alexander-bas


6strings @ 13:48 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
Anketa
Mislite li da rockeri moraju imati dugu kosu ako žele biti odani svom stilu?Brojač posjeta
135565
O blogu
Rock and roll, punk, blues...
Anketa
Svirate li koji instrument?


Anketa
Najviše slušam...Index.hr
Nema zapisa.